Ziraat Katılım'dan yapılan açıklamaya göre, bankanın yılın ilk 3 ayındaki net karı 25 milyon 120 bin lira, toplam aktifleri ise 9 milyar 65 milyon lira oldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, "paylaştıkça daha fazlası" ilkesi çerçevesinde oluşturdukları iş modeli ile faaliyetine başlayan Ziraat Katılım'ın, 2017 yılının ilk çeyreğinde hedeflerine uygun şekilde gelişim gösterdiğini vurguladı.
Ziraat Katılım'ın ilk çeyrekte reel sektörün finansmanına ağırlık vererek hızlı bir büyüme kaydettiğini belirten Arslan, "Aktif toplamımız, yıl sonuna göre yüzde 14 artarak 9 milyar lira büyüklüğe ulaştı. Nakdi finansmanda 6,5 milyar liraya ulaşarak 2016 yıl sonuna göre yüzde 17, gayri nakdi finansmanda ise 4,3 milyar liraya ulaşarak yüzde 24 büyüme gerçekleştirdik ve reel sektöre toplamda 10,8 milyar lira finansman desteği sağladık." ifadelerini kullandı.
Arslan, müşteri memnuniyetine öncelik veren anlayışla sürdürülebilirlik ve verimlilik çerçevesinde sundukları hizmetlerin bir sonucu olarak, devam eden yatırımlara rağmen 2017 ilk çeyreğini 25 milyon 120 bin lira net dönem karı ile tamamladıklarını bildirdi.
"Takipteki alacaklar rasyomuz yüzde 0,3"
Osman Arslan, Ziraat Katılım'ın bilançosundaki yüzde 72'lik nakdi finansman payıyla reel sektör başta olmak üzere Türk ekonomisine desteği sürdüreceklerini ifade etti.
KOBİ'lerin düşük maliyetli finansmana erişimini kolaylaştırmaya odaklanarak Dünya Bankası kaynaklı fon kullandırımlarına devam ettiklerini aktaran Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kredi Garanti Fonu ile yaptığımız sözleşmeyi yenileyerek Portföy Garanti Sistemi kapsamında kullandırımları sürdürüyoruz. Sevk Öncesi İhracat Finansman işlemlerinin ABD doları yanında avro ve TL para birimlerinde de yapılabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayarak sektörün kullanımına sunmaktayız. Ayrıca, kar-zarar ortaklığına dayalı ürünümüzle uygun projeleri destekleyerek katılım bankacılığı ürün çeşitliliğine de katkıda bulunuyoruz.
Katılım bankacılığı prensiplerine bağlı kalarak, finansman ağırlıklı büyüme ve müşteri ağırlıklı bilanço stratejimizi aktif kalitemizi koruyarak sürdürdük. Takipteki alacaklar rasyomuz yüzde 0,3 ile sektör ortalamasının oldukça altındadır."
"48 şubeye ulaştık"
Ziraat Katılım Genel Müdürü Arslan, ilk çeyrek itibarıyla toplam cari ve katılma hesaplarında 2016 yıl sonuna göre yüzde 14 artış sağlayarak 6,4 milyar lira toplanan fon büyüklüğüne ulaştıklarını ifade etti.
Kaynak çeşitliliğini sağlamak ve sermaye piyasalarında katılım bankacılığına uygun ürünler sunmak için 2016 yılı içerisinde kurdukları Ziraat Katılım Varlık Kiralama AŞ aracılığıyla Türk lirası cinsinden sukuk ihraçlarına başladıklarını belirten Arslan, 2017 ilk çeyreğine kadar dört kez yenileyerek 400 milyon lira hacme ulaştıklarını kaydetti.
Arslan, uluslararası fonların da ülkeye kazandırılması amacıyla 2016 yılında 155 milyon dolar tutarında gerçekleştirdikleri murabaha sendikasyonunun yenilenmesi sürecinde, tutar ve yatırımcı sayısı olarak daha fazla talep görmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Bu durumun yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine ve Ziraat Katılım'a olan güvenin de göstergesi olduğunun altını çizen Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2017 yılı ilk çeyreği içerisinde, müşteri odaklı faaliyet gösteren şubelerimize dört yeni şube ekledik, ekonomik aktivitenin yoğunlaştığı 29 farklı şehirde 48 şubeye ulaşıp coğrafi yaygınlığımızı daha da genişlettik. Web ve mobil uygulamalar üzerinden Ziraat Katılım'a ulaşma imkanı veren dijital bankacılık uygulamalarımızdaki hizmet çeşitliliğini artırdık. Ayrıca, Ziraat Bankası ile muhabirlik anlaşmamız çerçevesinde, müşterimizin tüm Ziraat Bankası şubeleri ve ATM’lerinden Ziraat Katılım'a ulaşabilmesini sağladık."