Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde güç ve dağıtım transformatörleri üreten Beta Transformatör, Ür-Ge'nin bir firmaya neler katabileceğini ortaya koydu. Yüksek teknolojiye sahip ülkelerde üretilen ‘dökme reçineli kuru tip dağıtım transformatör’ için Ür-Ge çalışmaları yapan firma, başarılı sonuçları üretim hattına taşıdı. Beta’nın 2016 yılının ikinci yarısında üretmeye başladığı dökme reçineli kuru tip dağıtım transformatörleri kısa sürede stadyumdan müzeye, hastaneden havalimanına kadar birçok tesise teslim edildi. 2016’ta yeni ürünü sayesinde yüzde 70 büyüme yakalayan firmanın aylık 150 adet olan trafo üretimini 2018’de 200’e çıkarmayı hedefliyor.
Ağır şartlara uygun
Beta Transformatör Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Cenk Dağsuyu, ürünün özellikleri hakkında bilgi verirken, yüksek rakımda ve deniz ortamında, özellikle ağır şartlarda kullanılabildiğini söyledi. Dağsuyu, “Yanıcı sıvı olmaması, kendinden sönebilen malzemeden oluşması, zehirli gaz emisyonlarından muaf olması, düşük gürültü seviyesi ve elektromanyetik emisyon ile genel çevre güvenliğini sağlamaktadır. Nem geçirmezdir ve -25 santigrat dereceye kadar düşük sıcaklıklarda olduğu kadar yüzde 95’ten fazla nemli ortamlarda da çalışacak ideal transformatörlerdir” dedi.
30’dan fazla ülkeye ihracat
Ürünün 4 yıl garantili olduğunu söyleyen Dağsuyu, Adana’da yeni açılacak stadyumdan müzeye, Bursa’ya yeni açılacak özel bir hastaneden Türkmenistan’daki üçüncü havalimanına kadar birçok yerde, yeni üretimleri olan transformatörlerinin çalışacağını ifade etti. Dökme reçineli kuru tip dağıtım transformatörlerini üretirken güneş enerjisi sistemini kullandıklarını da kaydeden Dağsuyu, bunun için 2,5 megavatlık bir güneş enerjisi yatırımı yaptıklarını söyledi.
Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden Beta Transformatör, Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika olmak üzere 30’u aşkın ülkeye transformatör gönderiyor.
Üniversitelere hediye ediliyor
Beta Transformatör Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Cenk Dağsuyu, sosyal sorumluluk kapsamında ise Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin mühendislik fakültelerine transformatör gönderdiklerini aktardı.
“Eğitim teoride kalmamalı” diyen Dağsuyu, mühendislik fakültelerinin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilerin trafonun, bobinin, izolatörün ne olduğunu uygulayarak öğrenmelerine katkı sunduklarını sözlerine ekledi.