Notice: Undefined index: url in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 40
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir
Bursa Haber Portalı

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir

EKONOMİ

İşsizliğe çözümün özel sektörün yatırım yapmasından geçtiğini belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2017’deki bütün hesaplarını ise doların 3,50-3,60 değerindeki yürüyeceğini kabul ederek yaptıklarını söyledi.

Uludağ Üniversitesi İktisat Topluluğu tarafından her yıl düzenlenen Youth Economic Forum’17 bu yıl da alanında öncü iş adamlarını ağırladı. Öğrencilerler bir araya gelen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, tecrübelerini aktardı. Özel şirketlerin yatırım gerçekleştirirken, belli bir miktarda öz sermaye kullandığını ifade eden Özdemir, “Gerisini finans bularak gerçekleştiriyoruz. Ama maalesef Türkiye’deki döviz kurlarındaki yükseklik kadar, yatırım kredilerindeki faiz oranının da yüksekliği, yatırımcıyı rahatsız ediyor. Yatırım yapacak firmayı, yatırım yapmamak üzere kararlar almasını sağlıyor. Bu da işsizlik oranlarının yükselmesine sebep oluyor. İstihdama bizim yatırımla cevap vermemiz gerekiyor. Çünkü devlet artık yatırım yapmıyor. Bu yatırımları yapacak tek yer var o da özel sektördür” dedi.


Bir ülkenin büyümesinde hedeflerine ulaşmasında 3 önemli faktör olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Bunlardan biri o ülkede uygulanan faiz, ikincisi ülkenin yaşadığı enflasyon, üçüncüsü de ortalama sepet dediğimiz dolar ve euronun beraber değerlendirildiği yabancı sepetin değeri. Bu üçü birbirine dengeliyse o ekonomide özgürlük güven vardır. Bunlardan biri aksadığında daima o ekonomi, ne olursa olsun sıkıntılarla karşı karşıya kalmak mecburiyetindedir.

Bugünlerde 2016'nın sonundan itibaren dövizde bir hareketlenme oldu. Neredeyse dolarda 4'ü, euroda 4,30'u gördük. Ben Merkez Bankası'nın elinde birçok silahı olduğuna inanıyorum. Henüz daha kullanmadığı çok önemli silahları var. Bunlardan birkaç tanesini kullanarak doları 3,50-3,60 seviyelerine düşürdü. Bugün 3,70'lerde falan seyrediyor. Bizde bütün hesaplarımızı 3,50-3,60 gibi 2017 yılındaki doların değerini bu bantta yürüyeceğini kabul ederek yaptık” diye konuştu.


Varlık Fonu’nun yıllardır konuşulan bir fon olduğunu belirten Özdemir, “Ama bir türlü realize edilemedi. Şimdi bunu realize ediyorlar. Bu Türkiye varlık fonu düzgün yönetilirse, Türkiye’ye çok önemli finans kaynakları sağlayacağına inanıyorum. Dünyada çok önemli finanslar var. Büyük finans merkezlerini buraya kaydırabiliriz. Bunlarla önemli alt yapı ve stratejik yatırımlara fon veya kredi sağlayabiliriz. Bunun için faydalı görüyorum. Türkiye yüzde 8’lerde büyüme sağlarken, inşaat sektörü yüzde 12 büyümekteydi. Bu hem üst yapıda, hem de büyük alt yapı projeleri olduğu için böyle bir büyümeyi gördük. İstihdama çok önemli katkısı oldu. İnşaattaki büyüme kadar, sanayideki büyümenin de olması gerektiğine inanıyorum. İhracatımız büyüme gerçekleştirdi. Ama gerekli büyümeyi sürdüremiyoruz.

2013 yılına kadar birçok ihaleye yabancı yatırımcılarla girdik. Ama daha sonra Türkiye ve dünyada yaşanan olumsuzluklardan dolayı yabancı sermayenin gelişinde bir yavaşlama oldu. Ne zaman güvenli ve huzurlu bir ortam oluşursa yabancı sermaye ancak o zaman gelir” dedi.


Üniversitede okuyan 3. ve 4. sınıftan öğrencilerini gözlemlediklerini belirten Özdemir, “Bunları alıp eğiteceğiz. Mezun oldukları gün ise, bizim şirketimizde ertesi gün çalışacak beyinler yetiştireceğiz.

Bizim ihracatta katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Elimizden geldikçe, nerede iş yapıyorsak orada Türk malları kullanmaya önem veriyoruz. Buda Türkiye’nin büyümesinde ihracatına çok önemli bir katkı olmuş oluyor. İnşallah 2023 yılında da Türk müteahhitlik sektörü belki Çin kadar olamasa da 2. sıradaki yerimizi koruyacağız. Belki 40 değil, 60’a yakın firmanın Türkiye’yi temsil edeceğine de biz inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.