İTSO üyesi kuyumculara yönelik seminerde, İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Yılman ile Müdür Yardımcısı Sabahattin Şenlikoğlu, 3308 sayılı yasa kapsamında yer alan mesleklerle ilgili çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimleri konusundaki uygulamalarla ilgili bilgiler verdiler. Mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının sadece teorik eğitimle sağlanamayacağına dikkat çekilen seminerde, kuyumculardan bilgi ve birikimlerini istihdam ettikleri çıraklara aktarmaları istendi. Çırak, kalfa ve usta yetiştirilmesi konularında kanuni düzenlemeler, uygulamalar ve sorumluluklarla ilgili bilgilendirme yapılan semineri İTSO üyesi yaklaşık 50 kuyumcu takip etti.
Kuyumcularla birlikte semineri takip eden İnegöl İTSO Meclis Başkanı Sadık Gülerer, mesleki faaliyetlerde çıraklık, kalfalık ve ustalık olmak üzere üç aşamalı süreç gerçekleştirildiğini belirterek, mesleki bilgilerin gelecek kuşaklara aktarılmasında teorik ve uygulamalı mesleki eğitimlerin önemine vurgu yaptı. Mesleklerde çekirdekten yetişme diye tabir edilen çıraklık eğitiminin uygulama aşamasının, teorik aşamadan çok daha önemli olduğunu kaydeden Gülerer, pratik eğitimin büyük önem taşıdığı mesleklerin başında kuyumculuk geldiğini söyledi.
Kuyumculuk mesleğinin devam ettirilebilmesinin yeni ustaların yetiştirilmesine bağlı olduğunu kaydeden Sadık Gülerer, "Bu konuda devlet mesleki eğitim merkezleri ile üzerine düşeni yapıyor.
Mevzuat ve uygulamalar çırak, kalfa ve ustalık eğitimlerinin nasıl yapılacağını belirlemiş. Bize düşen, yeni ustalar yetiştirilmesi için çırak istihdam etmek. Üyelerimizi bu konuda bilgilendirerek, çırak istihdamının önemine dikkat çekmek istedik. Çırak, kalfa ve ustalık eğitimlerinin önemli yere sahip olduğu sektörlerde de benzer seminerler yapılacak. Umuyoruz, üyelerimiz bunları dikkate alarak yetiştirdikleri çıraklarla mesleklerine katkı sağlarlar" dedi.