Terör örgütlerinin nitratlı gübreleri patlayıcı yapımında kullandığının tespit edilmesi sebebiyle nitratlı gübreler bakanlığın kontrolü altında üreticiye satılıyor. Ancak Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık üreticileri her yıl bu aylarda bahçesine attığı 26 CAN nitrat azot gübreyi zorlu bir bürokrasi ile alacak olması üreticinin tepkisine sebep oldu. Nitrat gübre almak için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlı olmak ve e-reçete almak zorunluluğu üreticiye yeni bürokrasiye ile karşı karşıya getirdi. Ayrıca fındık bahçesi 2/B arazisinde olanların ÇKS sisteminde olmayışı ve gübre alamayacak olması işin bir başka yönü oldu.
“Azot yerine kompoze gübre atın”
Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, nitrat gübrelerin denetime tabi olmasının üretici ve fındık bahçelerinin geleceğine yönelik iyi bir karar olduğunu söyledi. 1950’li yıllardan bu yana fındık bahçelerine gübre atılmaya başlanmasının ardından her yıl 26 CAN azot nitrat gübre atılmasının adeta gelenek halini aldığını belirten Şensoy,”Fındık üreticisi bu aylarda bahçesine bir azot nitrat gübre atıyor ve bir yıl boyunca daha gübre atmıyor. Bu on yıllardır böyle. Oysa gelişen tarım teknolojisi içerisinde yeni ve daha nitelikli kompoze gübre üretildi. Kompoze gübrede sadece azot değil, potasyum, fosfor gibi bitkiyi besleyen tüm elementler bulunuyor. Fındık bahçesinin toprağının sadece azot ile değil fosfor, potasyum gibi elementlere de ihtiyacı var. Ama 26 CAN azot atılınca bu elementler pas geçiliyor. Toprak analizi yapılarak her yıl 26 CAN azot nitrat gübre yerine bu kompoze gübre de atılabilir” dedi.
Şensoy, 2/B arazisi olup ÇKS’ye kaydı olmadığı için 26 CAN gübre alamayacak olan üreticilerinde kompoze gübre alarak bu eksiği giderebileceklerini sözlerine ekledi.