Aygüler, AA muhabirine, Bursa İhtisas Deri OSB'nin 1985'te kooperatif olarak kurulduğunu, bunun OSB'ye dönüştürüldüğünü ve 2006'dan itibaren burada üretim yapıldığını söyledi.
Dünya deri ihracatının 250 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Aygüler, Türkiye'nin deri ihracatının da 1,5 ile 2 milyar dolar arasında bulunduğunu kaydetti.
Aygüler, geçen yıl deri ihracatının 1 milyar 400 milyon dolar civarında gerçekleştiğini hatırlatarak, "Deri sektöründe Avrupa'da ikinci sıradayız. Deri sektörüne gerçekten önem verilirse deri ihracatının 5 misli artacağı ve orta vadede 7,5 milyar dolar civarında olacağı kanaatindeyim.
Devletimiz, sektör temsilcileri ve üyeleri üzerine düşeni yaptığı zaman orta vadede yani 5-6 yıllık bir süreçte 7,5 milyar dolarlık ihracata varabileceğimize inanıyorum. Bunun için yapılması gereken en önemli şey sektöre teşvik vermek ve sektörü bir bölgede toplamak." diye konuştu.
"Türkiye'nin ve yakın coğrafyanın ana üretim merkezi olmayı hedefliyoruz"
Bursa İhtisas Deri OSB olarak ana merkez olmayı vizyon olarak belirlediklerini aktaran Aygüler, şöyle konuştu
"İhtisas Deri OSB yönetim kurulu ve müteşebbis heyeti olarak kendimize bir hedef belirledik. Biz Türkiye'nin GSYH'sinin 800'de 1'i olmayı hedefliyoruz. Şu anda bölge olarak gayri safi yurt içi hasılaya katkımız 250 milyon dolar civarında. Biz inşallah bu rakamı 1,5 milyar dolar civarına çıkarmayı vizyon olarak belirledik. Bunu orta vadede başaracağımıza inanıyorum. Bu vizyona ulaşmak için de bölgemizin ana üretim merkezi olması gerekiyor. Bölgemizi ana üretim merkezi yapabilmemiz için ilave alana ihtiyacımız var.
Bakanlığımızla bu konuda görüştük. Bürokratlarımız talep toplamamızı söyledi. Talepleri topluyoruz. Türkiye'nin ve yakın coğrafyanın ana üretim merkezi olmayı hedefliyoruz. Dericilik sektörü Bursa'da yüzlerce yıldır var. İş gücü kaynaklarımız, ham maddeye yakınlığımız ve bu alandaki tecrübemizle Bursa dericilik sektörünün ana merkezi olmak için ideal bir şehir. Biz de bu amaçla çalışıyoruz. Bu çabalarımız sonunda bölgemiz, üreticilerimiz, Bursa ve Türkiye kazanacak."
"Deri OSB, yürüyerek değil koşarak büyüyecek"
Aygüler, kendi elektriğini üreten, üniversitelerle iş birliği içinde olan, bu alandaki kalifiye eleman sorununa çözüm üreten, istihdam yaratan, araştırma geliştirme (Ar-Ge), inovasyon ve tasarım çalışmalarıyla dünya moda anlayışına yön veren, bu alanda teknolojiler üreten bir OSB haline gelerek Türkiye'nin gücüne güç katmayı hedeflediklerini vurguladı.
OSB'de şu anda yaklaşık bin 500 kişinin çalıştığını belirten Aygüler, şunları kaydetti:
"OSB'nin doluluk oranı yüzde 95'lere çıktığı zaman 10 bin kişinin çalışacağı kanaatindeyim. Göreve geldiğimizde OSB'de doluluk oranı yüzde 38'ler civarındaydı. Görevde bulunduğumuz 23 ayda OSB'yi yüzde 30 büyüttük. OSB'nin şu anda doluluk oranı yüzde 52 civarında. Biz her yıl OSB'yi en az yüzde 15-20 büyütmek istiyoruz. Bu gidişatın sürmesiyle hedefimiz ve öngörümüz, doluluk oranımızı 2018 sonunda yüzde 70, 2019 sonunda da yüzde 90'a çıkarmaktır. Bunu başaracak kapasitemiz ve gücümüz var. Belirsizlikler ortadan kalktı, güven sağlandı.
Deri OSB bundan sonra yürüyerek değil koşarak büyüyecek."