21 Mart her yıl dünya genelinde Ormancılık Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günü çeşitli etkinliklerle her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlayacak olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu yılki etkinliğini Ankara’da gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ile yarın saat 11.00’de Arena’da yapılacak kutlamalar, “İnsan için Orman, Ekonomi için Orman” ana başlığıyla gerçekleştirilecek. Kutlamalarda ayrıca 5 alt başlık yer alıyor. Bu alt başlıkların ilkini orman köylülerinin refah seviyelerinin yükseltilmesi için “Özel Mülkiyetteki Ağaçlandırma Çalışmalarının Desteklenmesi” başlığı oluşturuyor. Bu çerçevede özel ağaçlandırmalarda yeni bir yol haritası oluşturuldu. Orman köylüsünün tapulu arazilerinde ceviz, badem gibi meyveli türlerde 30 dekara kadar yapacağı ağaçlandırmalarda yüzde 65 hibe uygulaması başlatıldı. Bu uygulama ile 30 dekar büyüklüğündeki bir özel ağaçlandırmada her bir projeye yaklaşık 40 bin TL civarında hibe verilmesi planlanıyor.
Yabani zeytinler ülke ekonomisine kazandırılıyor
İkinci alt başlığı ise yabani zeytinliklerin ülke ekonomisine kazandırılması için uygulamaya konulan “Yabani Zeytin (Delice) Ağaçlarının Aşılanması” projesi oluşturuyor. Bu proje ile yine yıllardır bozuk ormanlarda atıl durumda olan yabani zeytinlerin aşılanması ile 1,5 milyon adet yabani zeytinin ekonomiye kazandırılması planlandı. Bu kapsamda bugüne kadar 600 bin adet zeytin ağacı aşılanarak ve bir kısmı da yeniden dikilmek suretiyle ekonomiye kazandırıldı. Bu çalışmadan elde edilecek gelirler bölgede yaşayan halkın olacak.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değeri artırılacak
Diğer alt başlıkta ise tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değerinin artırılması hedefleniyor. Biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir konumda olan Türkiye'de yaklaşık 3 bin bitki türü sadece Anadolu’da yetişmekte olup, bu zenginliği katma değerli ürünlere dönüştürerek ekonomiye kazandırmak gerekiyor. Bu çerçevede 2019 yılı sonu itibari ile halen 429 ton olan odun dışı orman ürünü üretim miktarı 685 bin tona çıkarılacak. Yine 2019 yılı sonu itibari ile 220 milyon TL olan odun dışı orman ürünlerine bağlı orman köylüsü gelirinin 410 milyon TL’ye, 800 milyon TL olan ülke ekonomisine katkısının ise 1,5 milyar TL ye çıkarılması hedefleniyor.
Ekoturizm gelirleri artırılacak
Turizm gelirlerinin artırılması için “81 İlde Tabiat Turizmi Seferberliği” başlatılması alt başlığında da Türkiye’nin sahip olduğu tabi güzellikler ve korunan alanlar ekoturizm anlamında değerlendirilecek. Bu kapsamda 81 ilin “Tabiat Turizmi Master Planları” ve bu planlara bağlı olarak “Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planları” hazırlandı. Hazırlanan uygulama eylem planları kapsamında ülkedeki potansiyel ekoturizm faaliyet türleri ve bu ekoturizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine imkan verecek sahalar tespit edildi.
5 bin köye 5 bin gelir getirici orman
5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kurulması alt başlığında ise bozuk orman alanlarını ve orman içi açıklıkları, ceviz, badem, zeytin, kestane gibi meyvesinden faydalanılan türlerle ağaçlandırılıyor. Bu çalışmalardan elde edilen ürünlerin gelirleri mahalli halka bırakılıyor. Bu uygulama ile orman köylüsünü yerinde kalkındırmak ve ayda her bir ailenin ortalama bin 500- 2 bin TL civarında bütçesine katkıda bulunmak hedefleniyor. 2015 yılında başlatılan bu çalışma ile bugüne kadar yaklaşık 2 bin 300 adet köyde bu çalışma yapılarak, ceviz, badem, kestane, defne gibi 6,5 milyon adet meyvesinden faydalanılan fidan torakla buluşturuldu. 2019 yılı sonuna kadar 5 bin adet köyde bu çalışma tamamlanacak.
Afrika’ya çölleşme ile mücadelede yardım eli
Son alt başlığı ise Büyük Yeşil Duvar Projesi oluşturuyor. Proje kapsamında çölleşme ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla 54 Afrika ülkesinin 46’sıyla işbirliği yapılıyor ve konusunda uzman kişiler yetiştiriliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Afrika’yı doğudan batıya kuşatan ve Sahra Çölü'nün yayılışını engellemeyi hedefleyen Büyük Yeşil Duvar Projesi'ne destek veriyor. Bu kapsamda Türk-Nijer Dostluk Ormanı kuruldu. Senegal’de bir dostluk ormanı kuruluyor. Sırasıyla Sudan, Nijer ve Moritanya olmak üzere diğer ülkelere de ormanlar kurulacak. Ayrıca fidanlıklar tesis ediliyor, yeşil kuşak ağaçlandırmaları yapılıyor. Büyük Yeşil Duvar Projesi ile toprak erozyonunun ve rüzgar hızının yavaşlatılması, yağmur suyunun yer altına akması ile Sahra Çölü'nün genişlemesinin engellenmesi hedefleniyor. Ayrıca kuzeyden güneye kumul istilasının engellemesi ve kentte yeşil bir alan oluşturması, bu şekilde zenginleşecek toprağın tarım ve hayvancılıkla uğraşan bölge halkına yardımcı olacağı düşünülüyor.