Dağlık, kayalık ve sarp bölgeler ile pistlerde, su baskını, çığ, deprem ve heyelan gibi tabiat olaylarının yaşandığı yerlerde kaybolan, mahsur kalan veya yaralanan vatandaşlara yönelik arama ve kurtarma harekatı yaparak vatandaşların tahliyelerini sağlamak, dağcılık faaliyeti yürüten sporcu grupları ve spor kulüplerinin faaliyetlerinin kontrolü ve önleyici kolluk görevi icra ederken gerektiğinde suç ve suçlulara müdahale etmek amacıyla 15 yıl önce kurulan JAK Timi, Uludağ için büyük önem taşıyor.
Özellikle teleferiğin yapılması ve yollarının genişletilerek daha işlevsel hale getirilmesiyle yılda 100 binlerce kişiyi ağırlayan, Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ'da konuşlu JAK Timi, zirveye çıkanların rahatlıkla tatil ve kayak yapabilmesi için önemli bir görevi yerine getiriyor.
Temel komando eğitimi başta olmak üzere arama kurtarma, yaz ve kış dağcılığı, çığda arama-kurtarma, ilk yardım, kayak, kar üstü motosiklet ve kar üstü araç kullanımı ve bakımı konularında eğitim görmüş donanımlı personelden oluşan jandarma timi, teknolojik cihazları ve sahip oldukları teçhizatlarıyla Uludağ'da yardıma ihtiyaç duyan, kaybolan, mahsur kalanlara kısa sürede ulaşarak yaşam adına adeta zamanla yarışıyor.
Uludağ JAK Timi, 2017 yılında 268 olayda, 271'i olmak üzere son 5 yılda meydana gelen bin 876 olayda 2 bin 21 kişiye yardım ederek ve hayat kurtararak güven veriyor.
Bursa İl Jandarma Komutanlığınca, böylesine önemli bir görevi yürüten Uludağ JAK Timi için AA Bursa Bölge Müdürlüğünde görevli kameramanların desteğiyle kısa film hazırlandı. AA kameramanlarının çekimini yaptığı kısa film, senaryosundan çekimine ve montajına kadar tüm aşamalarıyla yaklaşık bir ay sürdü.
Tüm personelin dahil olduğu kısa filmde, senaryoya göre bir kadın ve iki erkekten oluşan üç kişilik bir arkadaş grubu kayak yapmak için Uludağ'a giderken çıkış yolunda Bursa İl Jandarma Komutanlığının bilboardlarını görüyor.
Uludağ'da kayarken yasak bölgeye giren gruptaki kadın kayakçı, kontrolünü kaybederek ağaca çarpıyor ve yaralanıyor. Yaralı kadının bilboardları hatırlayarak 156 jandarma ihbar hattını arayıp yaralandığını bildirmesinin ardından ekipler harekete geçiyor.
Hızlı bir şekilde kar motorlarıyla hareket eden, teçhizatları sayesinde yaralının cep telefonu sinyallerine ulaşan ekipler, adeta zamanla yarışarak yerini tespit ettikleri yaralı kadına ulaşıp ilk müdahaleyi olay yerinde yapıyor. Yaralının güvenliğini sağlayan ekipler, kadını kar motoru sedyesiyle sağlık birimlerine ulaştırıyor.
Kısa filmde ayrıca, personelin sahip olduğu teknolojik teçhizatların da tanıtımı yapılıyor. Bursa İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerin gerçeğini aratmayan şekilde hazırladıkları kısa filmin montaj işlemleri de en ince ayrıntısına kadar titizlikle yapıldı.