Bursa’da çevre ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için birçok çevre yatırımını hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi küresel ölçekte en büyük çevre sorunlarından birisi olarak kabul edilen iklim değişikliği konusunda da önemli çalışmalar yürütüyor.
İklim değişikliği alanındaki ulusal politikaları desteklemek ve iklim değişikliğiyle mücadele alanında yürütülen çalışmaları görünür kılarak tüm çalışmalara iklim değişikliği perspektifinden yön vermek amacıyla Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Demir Enerji işbirliğiyle 2014 yılı temel alınarak Bursa Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlandı.
Bu süreçte meclis kararıyla iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusuna öncelikleri arasında yer veren tüm yerel yönetimlere açık olan sera gazı emisyonlarından arınmış, küresel ısınmayla savaşan, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını özendiren kentler oluşturmayı hedefleyen Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesine katılım sağlandı.
Sözleşme kriterleri doğrultusunda Demir Enerji işbirliğiyle Bursa İklim Değişikliği Eylem Planının Revize edilmesi ve İklim Uyum Stratejilerinin belirlenmesi projesi başlatıldı.
Proje kapsamında kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacıyla belediye yöneticileri ve çalışanlarına yönelik bilgilendirme semineri ve ardından 2014 yılında hazırlanan Eylem Planındaki hedeflerin değerlendirilmesi sera gazı emisyonu kaynaklarının azaltımına yönelik alınabilecek ek önlemlerin belirlenmesi amacıyla çalıştay gerçekleştirildi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı A.Nalan Fidan’ın açılış konuşması ile başlayan bilgilendirme seminerinde iklim değişikliği çalışmalarında belediyelerin rolleri açıklandı ve belediyenin çevre, ulaşım, park bahçeler ve imar başta olmak üzere farklı birimlerinin koordineli olarak çalışmasının önemi vurgulandı.
Kamu kurumlarından, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve belediyelerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda ise Kentsel Yapılı Çevre, Ulaşım, Sanayi ve Hizmetler, Yenilenebilir enerji üretimi ve tüketimi, Katı Atık ve su yönetimi, Tarım ve Orman Sektörleri olmak üzere 6 ayrı başlıkta katılımcılar fikir alışverişinde bulunarak, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik stratejiler geliştirildi.