Türkiye ekonomisine yön veren Bursa, tekstilde yüzyıllara dayanan tecrübesini teknik ve konvansiyonel tekstil üretiminde de göstermeye başladı. Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nin de yer aldığı BUTEKOM’un DOSAB’taki yeni binasının tamamlanmasıyla tekstildeki inovasyon ve Ar-Ge yatırımlarının daha da güçlenmesi hedefleniyor. Tekstil sektörü temsilcilerinin yer aldığı BTSO 45. Meslek Komitesi üyeleri, genişletilmiş sektörel analiz toplantısında tekstil ve teknik tekstildeki gelişim sürecinden istihdama kadar birçok konuyu ele aldı. BTSO Altıparmak binasındaki toplantıya Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş’un yanı sıra 45. Meslek Komitesi Başkanı Uğur Bocan, meclis ve komite üyeleri katıldı.
İsmail Kuş, Bursa’nın tekstilde köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Bursa’nın Türkiye tekstil ihracatında büyük paya sahip olduğunu kaydeden İsmail Kuş, “Bursa olarak ürettiğimiz değerleri dünyaya iyi pazarlamak zorundayız. Bu amaçla Küresel Fuar Acentesi Projemiz ile 4 bine yakın üyemizi yurt dışı fuarlarla buluşturduk. Ayrıca UR-GE projelerimizi sürdürüyoruz. Şu an tekstil sektörüne yönelik 3 UR-GE projemiz var. Bu kapsamda 2017 yılında tekstil sektörüne yönelik 4 alım heyetini Bursa’da misafir etmeyi hedefliyoruz” dedi.
İsmail Kuş, Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nin de yer aldığı BUTEKOM’un Bursa’nın ileri teknoloji üretimine ve ihracatına güç katacağını söyledi. Mükemmeliyet merkezleri ile Bursa’yı stratejik sektörlerde de hak ettiği payı almasını hedeflediklerini kaydeden İsmail Kuş, şöyle konuştu: “Mükemmeliyet merkezlerimiz sayesinde sektörlerdeki dönüşüme güç katıyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu merkez, firmalarımızı konvansiyonel üretimden rekabetçi ve değişim yönlü yeni stratejilere hazırlayacak. Yeni binasıyla hizmet verecek BUTEKOM, Bursa iş dünyasının sektörlerindeki ileri teknoloji üretimine öncülük edecek.”
UÜ Rektörü Yusuf Ulcay, iş dünyasının vasıflı eleman meselesinin çözülmesinde meslek okullarının büyük önem taşıdığını söyledi. BTSO üyesi 700’e yakın firma üzerindeki yaptıkları ankette şirketlerin nitelikli ara eleman ihtiyacı olduğunu tespit ettiklerini hatırlatan Ulcay, yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisine sahip Türkiye’de meslek yüksekokulları oranın artırılması ve meslek liseleri oranının ise yüzde 75’ler seviyesine getirilmesi gerektiğini söyledi. Bursa’da meslek lisesi oranının yüzde 60, genel lise oranının ise yüzde 40 olduğunu hatırlatan Ulcay, “ABD, İngiltere ve Almanya bu modeli başarıyla uyguluyor. Meslek lisesine karşı ülkemizdeki algıyı kırmak zorundayız. Üniversite denilince illa 4 yıl olacak diye bir durum yok. Ülkelerin en kıymetli sermayesi, insandır. Genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Bu genç neslimizi iyi eğitirsek büyük bir avantaj sağlarız” dedi.
UÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, dünyada teknik tekstil ihracatının 96 milyar doları olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin dünya teknik tekstil piyasasında yüzde 1,5 paya sahip olduğunu söyledi. Karahan, “Dünyada teknik tekstil süreçlerini değerlendirdiğimizde, Almanya’nın 27 yılda tekstil sektöründe teknik tekstilin payı yüzde 5’lerden yüzde 50 seviyesine getirdiğini görebiliriz. Artık Almanya klasik tekstil ürünleri üretmiyor. Bu açıdan Türkiye, teknik tekstil alanında adımlarını hızlandırıyor. BTSO öncülüğünde Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi, sektördeki klasik üretim metotlarının yerine bilgi tabanlı teknolojilerin ağırlık kazanmasını sağlayacak” dedi.
Bursa, Tekstildeki Tecrübesini Teknik Tekstile Taşıyor
Bursa, Tekstildeki Tecrübesini Teknik Tekstile Taşıyor
Bursa Haber Portalı Bursa Haber Portalı
BURSA BÖLGE
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, tekstilde Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri olan Bursa’nın teknik tekstildeki payını güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Paylaş: