Notice: Undefined index: url in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 40
Ar-Ge merkezi sayısında patlama
Bursa Haber Portalı

Ar-Ge merkezi sayısında patlama

BURSA BÖLGE

Uludağ Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen ve “6. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri” başladı.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen 6. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günlerinin açılış töreninde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel itici gücünün bilimin üretime dönüştürülmesinden geçtiğine işaret etti. Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının milli gelir içerisindeki yerinin 2014 yılında ilk kez yüzde 1’i aştığına işaret eden Rektör Yusuf Ulcay, dünyanın gelişmiş ülkelerinde ise bu rakamların yüzde 2,5 ile 4,5 arasında bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin 2023 yılında gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ü kadar Ar-Ge harcaması gerçekleştirmeyi hedeflediğinin altını çizen Ulcay, “2023 ve gelecek hedeflerimize ulaşmak, bilgi üretmek ve katma değere dönüştürmekle mümkün olacaktır. 4. sanayi devriminin eşiğine gelen dünyada yenilikçi olmaktan başka seçenek yoktur. Ar-Ge ve inovasyon, iki stratejik değer olarak ekonomik büyümenin en önemli araçları haline gelmiştir. Ar-Ge reform paketi ile getirilen istihdam ve vergi kolaylıkları ciddi bir ivme yakalanmasını sağladı” dedi.

Son dönemde atılan doğru adımlarla teknopark sayısının 63’e, Ar-Ge merkezi sayısının ise 350’ye yükseldiğini açıklayan Rektör Ulcay;

“Bursa’daki Ar-Ge sayısı 50’ye yükseldi. Hedefimiz 2017 yılı içerisinde Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımızı Bursa’da 100’e, Türkiye’de ise 1000’e çıkarmaktır. Milli gelirin kişi başı 25 bin Dolara çıkarılması için teknoloji üreten bir ülke haline gelmeliyiz. Uludağ Üniversitesi olarak içerisinde bulunduğumuz değişimi iyi okuyarak, ülkemizin ve kentimizin kalkınmasında daha etkin rol almak üzere kendimizi yeniden tanımladık. 3. Nesil Üniversite vizyonu benimseyen Uludağ Üniversitesi olarak; kamu, üniversite, iş dünyası başta olmak üzere ve toplumun tüm dinamikleri ile sürdürülebilirliği esas alan bir işbirlikleri zemini oluşturuyoruz. Üniversite olarak bir teknoparka ve teknoloji transfer ofisine sahibiz. Üretilen projeleri de kamu ve özel sektörle paylaşarak ekonomiye kazandırmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse de Türkiye’nin dünya ile yarışabilecek adımları atması gerektiğini söyledi. Bu adımların ise kamu ve özel sektör temsilcilerin gayretleriyle atılabileceğini kaydeden Başkan Vekili Şükrü Köse; “Ar-Ge’nin ne denli önemli olduğu hepimizin malumudur. Geleceği yakalayabilmek için Ar-Ge konusunda önemli ve hızlı atımlar atabilmeliyiz. Dünyaya baktığımız zaman Ar-Ge’ye ne kadar yatırım yapıldığı ortadadır. Bizler de bu konuda hedefler ortaya koyabilmeliyiz. Bursa bu konuda çok şanslı bir ilimiz. Türkiye’nin geleceği konusunda da öncülük yapabilecek bir ildir. Türkiye’nin diğer illerinden daha fazla katma değer üretebilen bir ile sahibiz. Ar-Ge günlerinin düzenlenmesine vesile olan ve katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış töreninde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da Türkiye’nin 2023 yılı için 500 milyar Dolar ihracat hedefine karşılık, Bursa olarak 75 milyar Dolarlık bir ihracat hedefi koyduklarına işaret etti. BTSO yönetimi olarak geride bıraktıkları 3,5 yıl içerisinde yoğun bir çalışma programı ortaya koyduklarını vurgulayan İlker Duran, “Özellikle sanayicimizin ileri teknoloji ile çalışması ve bu dönüşümü gerçekleştirebilmesi noktasında önemli projeleri hayata geçirdik. Üniversite ve sanayi projelerinin önemli bir yer tuttuğunu iyi biliyoruz. Rektörümüzün de sanayinin içerisinden gelmesi bizlerin projelerine ciddi destekler sağladı. İhracat hedeflerinin yakalanabilmesi adına Ar-Ge çalışmaları büyük bir yer tutuyor. Bugün burada yapılacak olan etkinliğin de hedeflerimize yol göstermesi adına önemli bir getiriler sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Toplam 2 gün sürecek etkinliklerde dünyanın farklı üniversite ve kurumlarından konuşmacılar gelerek Ar-Ge ve inovasyon hakkında sunumlar yapacak. Ar-Ge merkezleri stantlar açarak, poster ve sunum afişleri sergilenecek ve randevulu patent görüşmeleri gerçekleştirilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.