Bursa’yı açık hava müzesine çeviren Bursa Büyükşehir Belediyesi, kültür ve sanat alanında önemli programlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı ve Müzeler Şube Müdürlüğü’nün koordinesinde Çağdaş Drama Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Yaşayan Müze’ temalı ‘27. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi’’nin resmi açılışı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) yapıldı. Törene, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Kültür ve Turizm Müdürü Nur Çakır, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, Çağdaş Drama Derneği Genel Başkanı Ömer Adıgüzel, Çağdaş Drama Derneği Bursa Şube Başkanı Ceyhan Özer, Çağdaş Drama Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. İnci San, Avrupa Müze Akademisi Başkanı Wim Van Der Weiden, İngiltere, Hollanda, Finlandiya, Sırbistan genel uzmanlar, sanatçılar, eğitmenler ve drama sanatına gönül verenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Anadolu Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Ali Öztürk’ün ritim performansı sergilendi. Katılımcıların da dahil olduğu gösteri, eğlenceli dakikaların yaşanmasını sağladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, kongrenin Bursa’da düzenlenmesine karar veren Çağdaş Drama Derneği’ne teşekkür etti. İyi bir hazırlık süreci geçirildiğini anlatan Erdönmez, katılımcıların Bursa’ya özgü yemekleri yemesini, tarihi mekanları gezmesini, Bursa’ya ait bir hediye almalarını tavsiye etti. Erdönmez, programa katkı sunan herkese teşekkür etti.
Çağdaş Drama Derneği Başkanı Doç. Dr. Ömer Adıgüzel, 1986’ten beri düzenli olarak seminer ve kongreleri düzenlediklerini söyledi. Derneğin kuruluş sürecini ve amacını anlatan Adıgüzel, drama sanatçıların sadece sanatçıların değil, her kesimden insanın rahatlıkla yapabildiğini ifade etti. Bu zamana kadar üniversitelerle işbirliği yaparak kongreleri düzenlediklerini hatırlatan Adıgüzel, “Bu sene kendi alanımızda ilki yaparak Burs Büyükşehir Belediyesi gibi güçlü bir yerel yönetimle kongre için işbirliği yaptık. Başlı başına kendisi bir müze olan Bursa’da müzelerle dramayı buluşturmayı amaçladık. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum. Tüm müzeleri gezdim.
Bir yerel yönetimin müzelere bu kadar yapmasından ötürü gurur duydum. Şehirler müzeleriyle var. Bu sene kongremizin temasını ‘Yaşayan müze’ olarak belirledik. Müzede eğitim konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Müzelerin daha geniş izleyici kitlesine ulaşması için farklı ve ilginç konularda faaliyetler sunuluyor. Müzeler, toplama araştırma saklama ve teşhir işlemlerinin yanında eğitim konusunda da ülkemizde her geçen gün çok fazla çalışma yapmaya başladı” dedi.
Çağdaş Drama Derneği Bursa Temsilcisi Ceyhan Özer ise, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve herkese teşekkür etti. Derneğin ve Bursa temsilciliğinin kuruluş süreci ve çalışmaları hakkında bilgi veren Özer, kongrede 9 ana atölye, 8 ilk adım atölyesi, 8 ilçe ve köy atölyesi ve bir çağrılı atölye olmak üzere toplam 26 atölyenin yer aldığını dile getirdi. Bu sene kongreye yurtdışından 7 yabancı liderin bulunduğunu, kongre kapsamında 28 bildirinin sunulduğunu anlatan Özer, Avrupa Müze Akademisi’nden de konukların programa katıldığını aktardı. Özer, “Bu sene Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı imkanlarla ücretsiz düzenlenen kongremiz başvuru rekoru kırdı. Toplam 965 başvuru oldu.
Ancak biz 480’ini karşılayabildik. Umarım bundan sonra da büyük programlar yaparız. Kongre öncesinde köy ve ilçe atölyeleri düzenledik” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Hacivat Karagöz gölge oyunu sergilendi. Daha sonra ise panel bölümüne geçildi. Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Çağdaş Drama Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. İnci San, Avrupa Müze Akademisi Başkanı Wim Van Der Weiden müzecilik ile ilgili tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Toplam 4 gün sürecek olan 27. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi’ kapsamında 26 atölye çalışması düzenlenecek.